Våra Boxar
Våra Boxar
Våra Boxar
Våra Boxar
Våra Boxar
Våra Boxar
Våra Boxar
English
 

Att Bygga Stall
Det är mycket att tänka på innan du sätter igång och bygger ett nytt stall eller renoverar ditt gamla. Vi som jobbar på City-Boxen har lång erfarenhet av att leverera stallinredning som passar för olika stall och verksamheter. Du är alltid välkommen att kontakta oss för rådfrågning och idéutbyte.
Titta i vår inspirations katalog

City-Boxen Bygg & Anläggning bygger även stallbyggnader och ridhus, besök gärna vår hemsida för byggnader.

Vet du hur ditt stall ska se ut, maila eller faxa en enkel skiss på hur du tänkt dig så återkommer vi med med inredningsförslag.

Vi rekommenderar att du börjar med att läsa Djurskyddsmyndighetens broschyr "Djurskyddsbestämmelser för häst" här kan du ta del av de krav och normer som gäller för häststall. Mer informtion hittar du även på Jordbruksverket hemsida. Vill du ha ytterligare tips och ideer rekommenderar vi boken "Att bygga häststall" av Michael Ventorp och Per Michanek som finns att beställa på SLU's hemsida. Eller Svenska Ridsport Förbundets broschyr Att bygga för Häst

 

Innan du sätter igång
Ta i god tid kontakt med din länsstyrelse. En ny-, om- eller tillbyggnad av ett stall för hästar ska på förhand godkännas från djurskydds- och djurhälsosynpunkt av länsstyrelsen, sk förprövning. Kravet på förprövning gäller inte om antalet hästar som ryms på anläggningen efter planerad byggnadsåtgärd är mindre än 5. Om du tänker bedriva yrkesmässig verksamhet behöver du även tillstånd av Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Val av stallinredning
Det finns många olika typer av boxar på marknaden och det är viktigt att välja en box som passar din verksamhet, dina hästar och de behov du har. Ska du ha en standardmodell, en lite mer exklusiv box, eller kanske en helt specialdesignad inredning? Ska det vara skjutdörrar, slagdörrar, mellanväggar med galler eller heltäckta med virke osv. Vad du än beslutar dig för så är var noga med att du väljer en godkänd och säker boxinredning. Tumma aldrig på kvaliteten. Var också noga med att välja en välkänd och etablerad leverantör som funnits på marknaden i många år och som förhoppningsvis kommer finnas kvar i många år framöver. Fråga efter referenser.

Det är viktigt att boxarna är rejält dimensionerade och konstruerade så att hästen inte kan skada sig och att de är stryktåliga och lättskötta. Dom ska tåla ett tufft stall klimat år efter år. Vill du ha en underhållsfri box ska du välja en inredning som är varmgalvaniserad så den inte rostar. Du ska även kräva garanti på galvaniseringen så du försäkrar dig om lång hållbarhet. Även virket ska vara av hög kvalitet. Det har blivit mycket populärt med lackad stålinredning, försäkra dig om att även denna är galvaniserad under lacken.

Besök gärna någon som har de boxar du är intresserad av att köpa så du kan ställa frågor och titta på inredningen. Kontakta oss så hjälper vi dig att komma i kontakt med en referensperson som har CityBoxen i närheten av dig. Under referensstall kan du läsa mer om hur Christina Nyström på Willands Farm valde sin boxleverantör.


  Monteringsguide
CityBoxen är en lättmonterad och flexibel box. Här får du en snabb överblick av monteringen steg för steg. Monteringsguide med bilder
:: PDF (320kb)
    Monteringsanvisning
Detaljerad beskrivning av montering av boxen och tillbehör. Vi rekommenderar att du läser denna innan du startar boxmonteringen. Monteringsanvisning :: PDF (120kb)