Vad är skillnaden mellan utebox och utestall?

När man planerar för hästhållning utomhus stöter man ofta på termerna utebox och utestall. Även om dessa termer ofta används synonymt finns det skillnader mellan dem. I det här blogginlägget kommer vi att ta upp skillnader för att hjälpa dig att ta ett välgrundat beslut när det gäller att välja den bästa lösningen för dina hästar.

Utebox

En utebox är en eller flera boxar som placeras utomhus. Boxarna är utformade för att ge hästarna en skyddad plats att äta, vila och skydda sig mot väder och vind. 

Uteboxar är rejäla, väldesignade och lättmonterade och man kan välja mellan olika utföranden och material. Från den enklaste modellen med skärmtak, granfyllning och skjutdörr med ett öppningsbart galler till den mer påkostade modellen med plastfyllning och sadeltak. Till uteboxar finns även engelska boxdörrar för den som vill ha en lite lyxigare känsla. Men vill man slippa dyrt och tidskrävande underhåll ska man satsa på plastplank som boxfyllning.

Fördelar med uteboxar

 1. Dagsljus och frisk luft: Uteboxar ger hästarna möjlighet att njuta av naturligt ljus och frisk luft, samtidigt som de skyddas mot regn, vind eller mer extrema väderförhållanden.
 2. Social interaktion: Trots att de är i sina egna boxar har hästarna möjlighet att interagera med varandra med galler i mellanväggarna, vilket främjar socialt beteende och välbefinnande.
 3. Flexibilitet och anpassning: Uteboxar kan anpassas efter hästens individuella behov, med tex. utgång direkt till hästhagen.

Utestall

Ett utestall å andra sidan är som oftast en större byggnad, som rymmer flera hästar och boxar. Dessa stall kan vara öppna på sidorna eller ha delvis slutna väggar för att ge skydd mot väder och vind. 

Standardstorleken på boxarna i ett utestall är 3m x 3m, men går även att måttbeställa. 

Utestall finns med granfyllning eller plastfyllning i grå, tegelstensröd, grön, brun eller svart med bra miljö för hästarna. Utestall finns i varmgalvaniserat stål. Taket finns i kondensskyddad plåt eller fibercement.

Fördelar med utestall

 1. Kostnadseffektiva: Utestall kan vara mer kostnadseffektivt, när det gäller byggmaterial.

När det kommer till valet mellan uteboxar och utestall finns det flera faktorer att ha i åtanke. exempelvis antalet hästar du har och din budget. 

Oavsett om du väljer uteboxar eller utestall är det avgörande att skapa en trygg och bekväm miljö för dina hästar. Genom att noggrant överväga deras behov och säkerställa att de har tillgång till frisk luft, social interaktion och skydd mot väder och vind, kan du bidra till deras välbefinnande. En välplanerad stallmiljö främjar hästarnas hälsa vilket i sin tur gör din hästhållning mer givande.

close_2

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
close_2

Få offert

Kontakta oss på formuläret nedan för att få en offert från oss.

Dra filer hit eller
Max filstorlek: 50 MB.
  Hallbyggnad

  Här fyller du i information om den byggnad du önskar få offert på. Det är viktigt att vi får så mycket information som möjligt.

  Krävs bygglov?
  Isolerad/Oisolerad
  Stomme
  Grundläggning
  Ljusinsläpp
  Portar och dörrar
  Montage
  Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.